- Over ons
- Over Saxenburgh
Over Saxenburgh
-
- Meer...
- Nieuws en verhalen
Missie en Visie
Onze missie
Saxenburgh helpt mee om invulling te geen aan een leven waarin we van betekenis zijn, plezier hebben en ons goed voelen. Waarin we omzien naar elkaar en elkaar zien, horen en begrijpen. Een leven waarin we aandacht hebben voor gezondheid en vitaliteit. Dat doen we door mee te helpen aan een gezonde regio en zorg te geven die aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoners.
We bieden een compleet aanbod in ziekenhuiszorg, ouderenzorg, revalidatiezorg en thuiszorg. Ook werken we samen met huisartsen en welzijnsinstellingen aan een Vitaal Vechtdal en een Gezond Coevorden. We helpen de inwoners in ons verzorgingsgebied met een gezonde levensstijl om zo ziektes voorkomen. Onze belangrijkste motivatie is het geven van zorg, waarbij de kwaliteit van het leven van de cliënt en patiënt voorop staat.
Onze kernwaarden
Onze kernwaarden zijn de basis voor ons werk. Of het nu gaat om ons ziekenhuis, een woon- en zorglocatie, de thuiszorg of het revalidatiecentrum. We geloven in dezelfde kernwaarden en geven deze mee:
- Onze zorg is persoonsgericht.
- We hebben aandacht voor de kwaliteit van leven.
- We organiseren de zorg samen. Samen met de patiënt, cliënt en/of familie en samen met zorgverleners buiten Saxenburgh.
Onze visie
We willen onze missie bereiken door goede en veilige zorg te bieden, die dichtbij is. Dit doen we met een compleet zorgaanbod, dat goed op elkaar is afgestemd. We werken samen met met onze patiënten, cliënten en partners.
Sterk netwerk
Saxenburgh biedt geen traditionele ziekenhuiszorg, ouderenzorg, revalidatiezorg en thuiszorg. Wij bieden deze zorg samen met een sterk netwerk van partners in de regio. Een netwerk van andere ziekenhuizen, zorgverleners, ouderenzorginstellingen en andere organisaties. Zo gebruiken we alle kennis die er in de regio is en werken we samen aan goede zorg, dichtbij u.
Vier speerpunten
De samenwerking met onze partners gebeurt op 4 verschillende gebieden. Dit zijn:
- Samenwerking met vijf verschillende ziekenhuizen, waarvan medisch specialisten ook in ons ziekenhuis actief zijn.
- Koppeling tussen ziekenhuis en ouderenzorg door samenwerking met onze eigen thuiszorg én andere organisaties.
- Nauwe samenwerking met de eerstelijnszorg (zorg waar u zelf, zonder verwijzing naar toe kunt). Op drie van onze vier locaties (Ommen, Coevorden en Westerhaar) zitten medisch specialisten in het gebouw van de huisartsenpraktijken.
- Samenwerking voor leefstijlverandering. Met Vitaal Vechtdal en Gezond Coevorden werken we samen met huisartsen, scholen, bedrijven en gemeenten om te helpen met een gezonde leefstijl en zo te voorkomen dat ze naar het ziekenhuis moeten.
Onze historie
De basis voor Saxenburgh werd in het begin van de twintigste eeuw gelegd door twee vooruitstrevende vrouwen uit de regio. De Coevordense Aleida Gerritdina Kramer en de Hardenbergse Hendrika Aleida Röpcke-Zweers. Dankzij hun nalatenschap werden er ziekenhuizen gebouwd in Hardenberg en Coevorden.
Het dagziekenhuis in Coevorden werd opgericht nadat de (vrijgezelle) Aleida Gerritdina Kramer in haar testament bepaalde dat haar vermogen moest worden gebruikt voor het bouwen van 'een gebouw voor ziekenhuisverpleging' in Coevorden. Het ziekenhuis werd geopend op 20 januari 1905. In de jaren '30 kon het Hardenbergse Röpcke Zweers Ziekenhuis worden gebouwd dankzij een donatie van maar liefst honderdduizend gulden uit het testament van Hendrika Aleida Röpcke-Zweers.
De weg naar één Saxenburgh
De ziekenhuizen bleven zo'n 50 jaar naast elkaar bestaan en fuseerden in 1980. Vanaf dat moment gingen ze verder onder de naam Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg. Saxenburgh ontstond in september 2004, door een fusie van de Stichting Streekziekenhuis Coevorden-Hardenberg met de Stichting Zorgcentrum Hardenberg-Gramsbergen.
Na de fusie van 2004 bestaat Saxenburgh uit het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, Zorgcentrum Clara Feyoena Heem en Zorgcentrum Oostloorn in Hardenberg, het Dagziekenhuis Aleida Kramer en het Zorgcentrum Aleida Kramer in Coevorden en het Zorgcentrum ’t Welgelegen in Gramsbergen.
Later zijn hier de Polikliniek Ommen (september 2006), Polikliniek Westerhaar (mei 2007) en Polikliniek Slagharen (september 2009) bijgekomen. In 2018 zijn de poliklinieken van het Dagziekenhuis Aleida Kramer verhuisd naar gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden. In 2020 werd het nieuwe ziekenhuis geopend; Saxenburgh Medisch Centrum.
De naam 'Saxenburgh'
De naam Saxenburgh geeft de verbondenheid van de organisatie met de regio weer. Het verzorgingsgebied is Saksisch gebied. In tijd van nood zochten inwoners bescherming en zorg bij de burchten in Hardenberg, Gramsbergen en Coevorden. Burgh staat voor de plek waar bescherming en menselijke zorg centraal staan.
Ons logo
Het logo van Saxenburgh bestaat uit twee kleurvlakken, die gedeeltelijk door elkaar lopen. Zo ontstaan er twee gezichten die het menselijk karakter aangeven en voor ouderenzorg en ziekenhuiszorg staan. Naast de gezichten wordt ook de stroming van de Vecht uitgebeeld. Deze rivier staat symbool voor het leven en de historische verbondenheid van de mens uit deze regio met het land. De kleur blauw staat voor lucht en water, de roestkleur voor aarde.
Jaarverslagen
ANBI-status
Een ANBI is een Algemeen Nut Beogende Instelling. Saxenburgh is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
- Bekijk hier ons ANBI-formulier.
- Bekijk hier ons jaarverslag 2022.
- Bekijk hier hier de jaarrekening 2022.
RSIN: 813542765
Inkoopvoorwaarden
De inkoopvoorwaarden van Saxenburgh zijn de “Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg" (AIVG) van 2022 en, als dat van toepassing is, de module PNIL en module ICT.
Recall/FSN procedure
Deze procedure is uitsluitend bestemd voor leveranciers en betreft de vastlegging van afspraken over hoe te handelen bij een recall tijdens en na kantoortijd. De procedure geldt voor alle recalls.
Onder een recall wordt verstaan een Field Safety Notice, of anderszins een melding van ernstige aard aan een medisch hulpmiddel, die een veilig gebruik daarvan kan belemmeren. Onder een recall wordt ook verstaan een melding m.b.t. (vrijwillige) terugtrekking van een medisch hulpmiddel.
Tijdens kantooruren
Mail informatie naar recall@sxb.nl
In geval van urgente situaties m.b.t. medische hulpmiddelen neemt de leverancier contact op met de contactpersoon voor recalls, tel. 0523-276500, bij geen gehoor 0523-276000.
Buiten kantooruren
Ingeval van urgente situaties m.b.t. medische hulpmiddelen neemt de leverancier contact op met telefoon 0523-276000.
De recall wordt direct aansluitend door de leverancier per email bevestigd aan recall@sxb.nl.
Impressie zorglocaties
We werken met een enthousiast team van medisch specialisten, verpleegkundigen en ondersteunende professionals aan de beste zorg voor de inwoners in onze regio. Met een persoonlijke insteek en veel oog voor de dingen die u graag wilt en doet. Dat doen we iedere dag met veel plezier. Zowel in ons ziekenhuis, als op onze regionale locaties en in de thuiszorg. Kijk gerust eens rond in onze organisatie.