Naar hoofdinhoud

Longpatiënt Gert Wolters: “Je moet de knop omzetten, kop d’r veur en deur goan”

  • 6 december 2024

Longpatiënt Gert Wolters: “Je moet de knop omzetten, kop d’r veur en deur goan”

Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker. Het is wereldwijd de vorm waaraan de meeste mensen overlijden. Ook Gert Wolters (51) uit Lutten kreeg in september de diagnose longkanker. Vanaf dat moment staat zijn wereld op z’n kop. Ondanks de heftige situatie probeert Gert het hoofd boven water te houden, terwijl hij balanceert tussen behandelingen, zijn gezin en het runnen van een pluimveebedrijf.

De diagnose kwam voor Gert onverwacht, na klachten van vermoeidheid en duizeligheid. Na meerdere scans en onderzoeken bleek Gert vergevorderde longkanker te hebben. Stadium 3, met uitzaaiingen. De behandelingen begonnen in sneltreinvaart: chemotherapie in Hardenberg en bestraling in Deventer. “Ik kwam direct in de medische molen. Alles ging zó snel.”

Het dagelijks leven
Het duurde even voordat het nieuws binnenkwam. “Je weet eerst niet wat je moet doen en hoe je ermee om moet gaan.” Ondertussen heeft hij drie chemobehandelingen en dertig bestralingen gehad en wacht hij op het resultaat. Ook thuis doen zijn vrouw en kinderen hun best om met de situatie om te gaan. “Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Dat is prima, zolang we elkaar niet uit de weg gaan.”

Twee van Gerts kinderen bezochten hem in het ziekenhuis tijdens zijn chemokuur. “Ik vond dat voor hun beeldvorming heel belangrijk. Het bleek uiteindelijk minder erg dan ze in gedachten hadden. Ik zat gewoon heel relaxed in de stoel.”

Het runnen van zijn pluimveebedrijf is een uitdaging. Vanwege zijn verzwakte immuunsysteem mag hij zich bedrijfsmatig niet meer op de werkvloer vertonen. Toch kan Gert het niet helemaal loslaten: “Het zorgt ook voor de afleiding die ik nodig heb.”

Omgaan met stigma
Inmiddels merkt Gert de gevolgen van de behandelingen. “Ik ben bekaf. Het gaat allemaal niet meer zoals ik wil.” Naast de fysieke impact, merkt Gert ook het stigma rondom longkanker. Het is niet zozeer een wijzende vinger, maar mensen weten vaak niet hoe ze moeten reageren. “Soms proef je een oordeel: ‘Heb je gerookt?’ Natuurlijk weet ik dat roken en werken met fijnstoffen risico’s vergroten, maar dat betekent niet dat je zelf schuldig bent. Kanker heeft nooit één oorzaak.”

Gert probeert zich er niet door te laten beïnvloeden en blijft zijn eigen ding doen. “Dat stigma verandert niets aan mijn situatie.” Het doet ook niets af aan de betrokkenheid die hij voelt van de mensen om hem heen. De steun van zijn omgeving helpt hem door moeilijke momenten. “Vrienden, familie en buren willen alles voor ons doen. Het is heel mooi om te weten dat iedereen voor je klaarstaat.”

Galgenhumor
Naast de steun van naasten waardeert Gert de zorg bij het Saxenburgh Medisch Centrum. “De lijntjes zijn kort en alles draait soepel.” Met de app BeterDichtbij kan hij snel zijn vragen stellen en de antwoorden lezen.

De lange dagen in het ziekenhuis is hij goed doorgekomen. “Af en toe een beetje de zusters plagen”, grapt hij. Ook sprak hij veel met andere oncologiepatiënten, waarmee er ook veel werd gelachen. “Soms kwam de ene na de andere galgenmop voorbij. Dat hielp om het allemaal wat luchtiger te maken.”

Toekomst met hoop
Half december weet Gert wat voor effect de behandelingen hebben gehad. “Natuurlijk hoop ik dat ik nog dertig jaar meega en daar ga ik ook voor.” Ondanks de onzekerheid blijft Gert nuchter. “Het is wat het is. Je moet hopen dat je lichaam het oppakt. Als ik wegval, dan moeten zij het met elkaar redden. Die gedachte vind ik moeilijker dan wat me zelf te wachten staat.” Met een glimlach voegt hij toe: “Maar ik blijf geloven in een goede afloop. Soms moet je even de knop omzetten, kop d’r veur en deur goan. Opgeven is geen optie.”

De maand november staat in het teken van longkanker. Veel mensen met longkanker krijgen te maken met een stigma en vooroordelen. Daarom lanceerde Longkanker Nederland de campagne: "Longkanker? Dat was te verwachten." Mensen met longkanker verdienen steun en geen oordeel! In het kader van deze campagne ging Saxenburgh in gesprek met regieverpleegkundige Anneloes en longkankerpatiënt Gert.

Lees meer over longkanker

De maand november staat in het teken van longkanker. Veel mensen met longkanker krijgen te maken met een stigma en vooroordelen. Daarom lanceerde Longkanker Nederland de campagne: "Longkanker? Dat was te verwachten." Mensen met longkanker verdienen steun en geen oordeel! In het kader van deze campagne ging Saxenburgh in gesprek met regieverpleegkundige Anneloes en longkankerpatiënt Gert. Lees ook het interview met Anneloes en meer informatie over regieverpleegkundigen.

  • 20241008 OVERWEG DSCF7947 uitsnede

    “Steun van de omgeving, zonder oordeel, maakt een groot verschil”

    Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het is ook de vorm waaraan wereldwijd de meeste mensen overlijden. Zeven op de tien longpatiënten krijgt te maken met vooroordelen. Onterecht, vindt regieverpleegkundige Anneloes Overweg. “Eigenlijk is het heel simpel: iedereen met longen kan longkanker krijgen.”

    “Steun van de omgeving, zonder oordeel, maakt een groot verschil”
  • DSCF1797

    Regieverpleegkundigen

    De regieverpleegkundige biedt steun en overzicht in een ziekteproces. Bij Saxenburgh werken meerdere regieverpleegkundigen met ieder een eigen specialisme. Op deze pagina leer u meer over de rol van de regieverpleegkundigen.

    Maak kennis met de regieverpleegkundigen