Naar hoofdinhoud

Anesthesiecollega's Tawneh en Vera

Anesthesiecollega's Tawneh en Vera

Een plek waar elke beweging telt, waar precisie, focus en samenwerking belangrijk is. Op de operatiekamer (OK) van Saxenburgh is geen dag hetzelfde. Daar weten collega’s Tawneh Timmermans en Vera Brinkman alles van, zij werken beide op deze bijzondere plek in het ziekenhuis.

Sinds zes jaar werkt Tawneh bij Saxenburgh, collega Vera is sinds 2 maanden onderdeel van het team. Beide collega’s hebben de opleiding tot anesthesiemedewerker gevolgd.

Veilig begeleiden van patiënten door de operatie
Als anesthesiemedewerker ben je de rechterhand van een anesthesioloog, samen begeleid je de patiënt door de operatie. Tawneh: “Mijn werk als anesthesiemedewerker is erg afwisselend. Samen met de anesthesioloog zorg ik voor de narcose, pijnstilling en goede beademing tijdens een operatie. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het contact met de patiënt voorafgaand aan de operatie. Een operatie kan voor spanning zorgen, het vertrouwen krijgen bij de patiënt is enorm belangrijk.” Je wilt patiënten echt zo comfortabel mogelijk door de operatie heen helpen, vult Vera aan.

Gestructureerd
Een werkdag op de OK is intensief en gestructureerd. Vera: ”Iedere dag start met het doornemen van het OK-programma. We bekijken welke operaties er zijn en welke anesthesietechnieken daar bij passen. Iedere operatie wordt zorgvuldig voorbereid. Wanneer alles compleet is bij ons en bij de chirurgie kan de patiënt opgehaald worden en sluiten de deuren van de OK. Na de operatie wordt de patiënt naar de recoverykamer gebracht en gecontroleerd door de recoveryverpleegkundige.”

Puzzel
Je moet snel kunnen schakelen en snelle beslissingen kunnen nemen wanneer je op de OK werkt. Tawneh: ”In onverwachte situaties moet je snel kunnen reageren. Ik vergelijk het soms met een puzzel. Als je iets ziet verschijnen op de monitor kan het van alles zijn: is er iets aan de hand met de luchtwegen of de bloedvaten, komt het door de operatie? Moet er bepaalde medicatie of minder narcose toegediend worden? Dat is soms een uitdaging. In goede afstemming met de anesthesioloog bepaal je het beleid tijdens een operatie.”

Samenwerken
Op de OK van Saxenburgh werken 16 anesthesiemedewerkers en 36 operatieassistenten. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met anesthesiologen, operateurs, chirurgen, collega’s van de recovery en Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en de verpleegkundigen van de afdelingen. Samenwerken is essentieel, het is aan het hele team om alles perfect te laten verlopen. Vera: ”Er is een gemoedelijk sfeer binnen het team. Ik heb ook in een groter ziekenhuis gewerkt, daar zie je collega’s minder vaak. Doordat we hier in een kleiner team werken kom je elkaar automatisch vaker tegen op de operatiekamers, de lijnen zijn daardoor kort en dat werkt voor mij heel prettig. Dit, in combinatie met een afwisselend OK programma en uitdagende operaties die goed verlopen, maken mijn werk bijzonder.”