- Nieuws
- In conditie blijven op de IC dankzij de bedfiets
In conditie blijven op de IC dankzij de bedfiets
In conditie blijven op de IC dankzij de bedfiets
Een verblijf op de Intensive Care (IC) is een zware aanslag op het lichaam. Het lijf werkt hard om te herstellen, maar gaat door het continu liggen hard achteruit op het gebied van conditie en spierkracht. En dat terwijl deze twee factoren het herstel juist kunnen ondersteunen.
Alwin Egberts, destijds fysiotherapeut op de IC en inmiddels teamcoördinator van o.a. de IC bij Saxenburgh, vertelt: “Na de ingebruikname van het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum wilden we de IC verder professionaliseren. Samen met onder andere intensivist Ben de Jong inventariseerden we de wensen en mogelijkheden voor de aanschaf van materialen. De uitbraak van corona volgde. Door de uitbraak kregen we wel meer kennis, maar leverde het aanschaffen van materialen vertraging op. Zo ook de aanschaf van de bedfiets. Gelukkig is dit inmiddels wél gerealiseerd.“
Alwin: “Een bedfiets helpt mensen die op de IC liggen bij het opbouwen van de belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal. Herstel kan hierdoor beter of sneller, en bij voorkeur zowel beter als sneller, verlopen.”
Gebruik van de fiets in de praktijk
De bedfiets is onder andere bedoeld voor mensen die buiten bewustzijn zijn en daardoor niet in staat zijn om te bewegen. Ook mensen die zelf actief kunnen bewegen, maar bijvoorbeeld last hebben van verminderde spierkracht, vaste gewrichten of vocht in het lichaam, kunnen gebruik maken van de fiets. De mate waarin de fiets ondersteund kan worden ingesteld.
De bedfiets wordt structureel gebruikt op de IC. Dit is natuurlijk afhankelijk van de situatie van de patiënten. Een motor in de fiets zorgt ervoor dat de volle beweging gemaakt kan worden, ook als mensen zelf helemaal niet meebewegen. Dit kan met de benen, maar bijvoorbeeld ook met de armen. Alwin: “We gaan er op de IC altijd vanuit dat patiënten wel iets meekrijgen van alles wat je zegt en doet. Daarom praten we tegen patiënten en leggen we uit wat we gaan doen.” Door de beweging krijgt het lichaam een signaal om de doorbloeding in actie te zetten, net als de spijsvertering. Alle organen krijgen zo een prikkel.
Herstellen en voorkomen van het Post-Intensive-Care-Syndroom (PICS)
Uit wetenschappelijk onderzoek komen aanbevelingen naar voren voor de inzet van de bedfiets. Dit om herstel te bevorderen en de kans op PICS te verkleinen. Dit syndroom ontstaat soms na een IC-opname. Lichamelijke klachten zoals spierzwakte, gebrek aan energie, maar ook gebrek aan coördinatie en concentratie kunnen optreden. Daarnaast is er kans op angst, depressie en andere mentale problemen. En dat is niet gek, want een IC-opname gaat over overleven en heeft daardoor een flinke impact op zowel de patiënt als familie. Door het inzetten van de bedfiets, hopen we de kans op dit syndroom te verkleinen.
Professionalisering van de IC
Door middel van bijvoorbeeld moderne hulpmiddelen streeft Saxenburgh continu naar verdere professionalisering. “Deze investering is een stap in de richting van een nog professionelere IC in de regio. We kijken continu naar verbeteringen op de afdeling, om zo ook complexe nazorg te kunnen bieden wanneer iemand bijvoorbeeld voor een ingrijpende operatie elders is opgenomen. Dit is erg fijn voor zowel de patiënt en de familie.” besluit Alwin.