- Nieuws
- Joyce (29) behandelde Linda voor borstkanker (deel 3)
Joyce (29) behandelde Linda voor borstkanker (deel 3)
Joyce (29) behandelde Linda voor borstkanker (deel 3)
Jaarlijks wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker tijdens de oktober borstkankermaand. Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. In het Saxenburgh Medisch Centrum komen patiënten op de oncologieafdeling voor hun behandeling. Saxenburgh ging in gesprek met oncologieverpleegkundige Joyce (29), verpleegkundige van (ex-)borstkankerpatiënt Linda.
Joyce werkt bijna vijf jaar in het Saxenburgh Medisch Centrum. Ze startte hier als stagiaire en sinds 2021 werkt ze op de afdeling oncologie als oncologieverpleegkundige. Hier leerden Joyce en Linda elkaar kennen. Joyce heeft Linda intensief begeleidt tijdens de vele chemokuren. Joyce: “Ik merkte in het begin al dat ik een bijzondere klik had met Linda.”
Specialisatie in oncologie
“Toen ik verpleegkundige werd op de afdeling oncologie ben ik gestart met de specialisatie oncologieverpleegkundige. Bij deze opleiding leerde ik over de verschillende soorten kanker, hoe ze ontstaan en hoe ze behandeld kunnen worden. Ze gaan bij deze opleiding dieper in op oncologie dan bij de opleiding verpleegkundige. Ook leer je hoe je om moet gaan met oncologische patiënten en leer je meer over palliatieve zorg. Dit is de zorg voor mensen die niet meer beter kunnen worden.”
Werken als oncologieverpleegkundige
Verpleegkundigen hebben allemaal verschillende diensten. Je hebt een dagdienst, late dienst, of nachtdienst. Op de afdeling oncologie betekent dat je per dienst op verschillende afdelingen komt en verschillende werkzaamheden hebt. Joyce: “Als ik een dagdienst heb en op de dagbehandeling sta, voer ik bepaalde handelingen uit zoals bijvoorbeeld het geven van een chemokuur aan een patiënt. Ook plegen we op de dagbehandeling telefoontjes met de patiënten. De patiënten worden na elke chemokuur gebeld. Dan vragen we even hoe het met ze gaat. Dit ervaren veel patiënten als prettig. Ook hebben we goed contact met artsen. Die kunnen wij ook altijd telefonisch bereiken als we vragen hebben. Dit draagt bij aan de kwaliteit van zorg voor de patiënt.”
De patiënt en ik
Joyce heeft Linda behandeld tijdens Linda’s ziekteperiode. Ze konden het goed met elkaar vinden en kletsten af en toe even over iets anders dan de ziekte. Linda gaf aan dat ze dit altijd als erg fijn ervaarde. Joyce: “Het is al weer een tijdje geleden dat ik Linda als patiënt had. Ik herinner me haar als een rustige en fijne patiënt. Ik ontmoette haar bij één van haar eerste kuren. Hier was ze natuurlijk wel gespannen voor. Tijdens de behandelingen waren haar man of kinderen ook vaak mee. Ik had het gevoel dat ik er voor hen kon zijn. Even praten over iets anders dan de ziekte. Ik heb haar tijdens haar ziekteperiode heel veel begeleid.”
Een waardevolle baan
“Het mooiste van mijn baan vind ik dat we samen met het team ervoor proberen te zorgen dat de patiënt een zo veilig en comfortabel mogelijke tijd heeft in het ziekenhuis. Mijn collega’s en ik vinden het belangrijk dat patiënten zich geen ‘nummertje’ voelen maar echt gezien. We zijn er voor elke patiënt en we vinden het belangrijk dat ze weten dat we elke patiënt horen en zien. Hiervoor krijgen wij ook een stukje dankbaarheid terug. Van de patiënten zelf, maar ook van hun familieleden. Ze kijken vaak terug op een moeilijke periode, maar ook op een periode waarin ze goed zijn begeleidt door ons. Daar doen we het voor.”
Lees meer
Vanwege oktober borstkankermaand ging Saxenburgh in de afgelopen weken al in gesprek met (ex-)borstkankerpatiënt Linda en haar dochter Lynn. Dit is de moeder van Lynn. Je leest de verhalen hier.
-
Linda (54) had borstkanker
Linda: “Toen ik iets aan mijn borst voelde, heb ik gelijk contact gezocht met de huisarts. Ik ben toen doorverwezen naar het Saxenburgh Medisch Centrum voor een mammografie. Tijdens de twee mammografieën, echografie en de MRI-scan konden de artsen niks vinden.” Toch zag de arts dat er iets mis was met Linda haar borst. Er werd om die reden een biopsie gedaan.
Ga naar deel 1 -
Lynn (16) haar moeder had borstkanker (deel 2)
Nadat Linda de uitslag kreeg van de biopsie, moest ze aan haar naasten vertellen dat ze een tumor van 6 cm in haar borst had zitten. Zijzelf, maar ook haar man en kinderen zagen het totaal niet aankomen, omdat uit de andere onderzoeken niks naar voren was gekomen. Lynn: “Dat mijn moeder ziek was kwam als een complete verrassing. Ze is normaal gesproken nooit ziek.”
Ga naar deel 2