- Nieuws
- Op bezoek bij de kinderarts - Jaco van den Hoek
Op bezoek bij de kinderarts - Jaco van den Hoek
Op bezoek bij de kinderarts - Jaco van den Hoek
Tijd om de kinderartsen eens beter te leren kennen. Deze 6 enthousiaste artsen werken met veel plezier aan de gezondheid van kinderen uit de regio. Dit doen ze samen met een onmisbaar team. Iedere week gaan we met één van hen in gesprek. Vandaag is het de beurt aan Jaco van den Hoek.
Wie ben je, hoe lang werk je bij SXB?
Ik ben Jaco van den Hoek en ik ben al 22 jaar werkzaam als kinderarts bij Saxenburgh.
Welke patiënten (met welke aandoeningen) zie je vaak?
In principe zie ik alle kinderen met allerhande aandoeningen. Daarnaast heb ik een aandachtsgebied voor de gedragsproblematiek.
Hoe ziet een standaard werkdag eruit?
Het merendeel van de tijd gaat op aan poliklinische zorg. Een leuke en afwisselende tak van sport met elke 15 tot 30 minuten een nieuwe patiënt met een nieuwe klacht
Wat is het leukste aspect van het werk?
Het telkens mogen en moeten schakelen tussen de kinderen van baby tot adolescent en hun ouders/begeleiders. Het juiste taalgebruik en vertrouwen winnen vind ik ook een uitdaging.
Wat vind je het moeilijkste aspect aan het werk en hoe ga je hiermee om?
Je doet je best maar soms is dat niet goed genoeg. Je moet accepteren dat dit zo is.
Hoe zorg je dat een kind zich op zijn gemak voelt?
Ik probeer altijd een kind aan het lachen te krijgen of een complimentje te maken over de kleding, schoenen, haardracht. Ik begin meteen met het benoemen dat ze het mogelijk wel spannend vinden om bij zo’n grote, onbekende meneer op bezoek te komen.
Welke leeftijdsgroep vind je het meest interessant?
Elke leeftijdsfase heeft zo zijn/haar charmes. Ook het overtuigen van de ouders/begeleiders is soms een leuke uitdaging.
Hoe stel je een diagnose? Hoe werkt dit proces?
Een goede anamnese (het vraaggesprek met een patiënt) levert in 90% van alle gevallen al een waarschijnlijkheidsdiagnose op. Daardoor is het dus mogelijk om met (beperkt) aanvullend onderzoek de waarschijnlijkheidsdiagnose te toetsen en/of te bevestigen. Onderzoeken kunnen bestaan uit bloedonderzoek, beeldvorming of bijvoorbeeld een longfunctietest. Binnen de kindergeneeskunde is er meer dan op andere gebieden altijd de vraag; “Heb ik dit onderzoek werkelijk nodig voor mijn diagnose of behandeling?” We willen kinderen niet 'onnodig' blootstellen aan prikken of straling.
Hoe werken jullie samen met andere ziekenhuizen?
We hebben laagdrempelige contacten met de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen en academische centra in de regio en daarbuiten. Afhankelijk van de diagnose zoeken wij het centrum waar de meeste expertise is op dat gebied om ons verder te kunnen helpen.
Hoe werken jullie samen als team?
Wij investeren in onze samenwerking door elkaar regelmatig te treffen, we zijn transparant en durven elkaar te bevragen. Ook bespreken we samen de meer complexe patiënten.
Jullie lopen niet in de normale bedrijfskleding, waarom is dit?
Nu kun je iets vinden van 'normale' bedrijfskleding, maar wat is normaal? Wij vinden het heel normaal dat we gekleurde polo’s dragen waarop onze naam en functie duidelijk vermeld is. Deze kleding helpt bij het op het gemak stellen van kinderen en voldoet qua hygiëne ook aan alle gestelde eisen.
Hoe zie je de toekomst van de kindergeneeskunde voor je?
Verder informatisering zal eraan bijdragen dat we via beveiligde verbindingen de patiënt nog beter kunnen informeren over het bezoek aan de poli of kliniek. Informatisering kan ons ook helpen om voorafgaand aan het bezoek meer informatie te verzamelen. Zo kunnen we het aantal bezoeken verkleinen en de duur van bezoeken verkorten.