Naar hoofdinhoud

Saxenburgh breidt mogelijkheden MRI van het hart uit

  • 1 februari 2024

Saxenburgh breidt mogelijkheden MRI van het hart uit

Sinds eind januari is de afdeling cardiologie van het Saxenburgh Medisch Centrum gestart met stress perfusie tijdens een MRI van het hart.

Een MRI van het hart wordt gemaakt om afwijkingen van het hart zichtbaar te maken. De pompfunctie en doorbloeding van het hart, de aorta en de hartkleppen kunnen hiermee in beeld gebracht worden.

Zuurstoftekort van de hartspier
Bij een stress perfusie tijdens een MRI van het hart kan de cardioloog beoordelen of er sprake is van zuurstoftekort van de hartspier. Dit wordt gedaan door het hart onder stress te beoordelen. Die stress veroorzaken we met medicatie. Lichamelijke inspanning zoals bij een fietsproef is dan niet nodig. Het medicijn werkt maar heel kort en is ook snel weer uit het lichaam verdwenen. Eventuele bijwerkingen zijn van korte duur. Een ander voordeel van deze methode is de relatief korte scantijd. Bij eenzelfde soort onderzoek, een scan met een nucleaire vloeistof, kunnen stress en rust onderzoeken niet kort op elkaar gepland worden. Daardoor moeten patiënten vaak een aantal uur in het ziekenhuis blijven.

Samenwerking
Samen met de MRI-laboranten heeft de vakgroep cardiologie de MRI van het hart kunnen uitbreiden. Marlon Olimulder, cardioloog: “Speerpunt van onze vakgroep cardiologie is om de cardiale beeldvorming optimaal in te richten voor onze patiënten. Het uitvoeren van stress perfusie met MRI levert hier een grote bijdrage aan. In de nabije toekomst hopen we ook onze open MRI te kunnen uitbreiden met stress perfusie van het hart. Hiermee krijgen ook patiënten met claustrofobie en/of ernstig overgewicht toegang tot dit onderzoek.”