Naar hoofdinhoud

Saxenburgh Medisch Centrum is expertisecentrum voor endometriose

  • 11 september 2024
  • 4 min. leestijd

Saxenburgh Medisch Centrum is expertisecentrum voor endometriose

Endometriose is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen, maar waar jarenlang niet voldoende aandacht voor was. Saxenburgh Medisch Centrum heeft alle expertise voor de behandeling van deze ingrijpende aandoening in huis. Daarom kregen we onlangs de titel Endometriose Expertisecentrum. Deze professionalisering stemt gynaecoloog Noortje Jansen positief. “Het is belangrijk dat alle vrouwen met klachten weten dat ze goede zorg dichtbij huis kunnen krijgen.”

“Soms geeft endometriose geen of milde klachten, soms hele ernstige klachten. De meeste patiënten hebben pijnklachten tijdens de menstruatie, soms gedurende de hele maand. Daarnaast zien we vruchtbaarheidsproblemen en werk gerelateerde problemen als gevolg van endometriose.” Noortje legt uit waar vrouwen met endometriose zoal mee te dealen hebben. De gynaecoloog werkt sinds 2014 bij Saxenburgh. Endometriose is één van haar aandachtsgebieden.

De ernst onderschat

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot verklevingen en chronische buikpijn. “In het ziekenhuis kennen we de ernst van deze aandoening. Daarbuiten was dit niet altijd het geval. Pijn bij de menstruatie, dat hoorde erbij. Je werd niet gauw doorverwezen. Met serieuze gevolgen.” Noortje geeft een paar voorbeelden: “Vrouwen die bijvoorbeeld eens per maand hun werk niet konden doen. Of vrouwen die andere keuzes hebben gemaakt in hun leven vanwege de steeds terugkerende pijn.”

Onderzoek
De pijnbeleving bij endometriose kan heel wisselend zijn. Het is dus niet zo dat ernstige endometriose de meeste pijn geeft. Daarom is het belangrijk om je te laten onderzoeken. “Wat vrouwen kunnen verwachten wanneer ze voor het eerst op het spreekuur komen, is een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, waarbij we ook een vaginale echo maken. Daarna wordt een plan gemaakt en bespreken we de opties. De patiënt mag zelf kiezen. De eerste vorm van behandeling is vaak pijnstilling. We kunnen hormonale medicatie voorschrijven en soms is een operatie nodig”, vertelt de gynaecoloog. Ze merkt dat vrouwen zich steeds meer bewust zijn van hun gezondheid. “Vroeger kwamen mensen laat, tegenwoordig vroeg. Er wordt meer onderzoek naar endometriose gedaan en er is meer aandacht voor. We merken dat steeds meer jonge vrouwen ons weten te vinden. Een positieve ontwikkeling.”

Expertisecentrum Level 1
Saxenburgh Medisch Centrum is nu level 1 endometriosecentrum, net als veertien andere ziekenhuizen in Nederland. Een titel om trots op te zijn, vindt Noortje. “We hebben deze stap genomen om de gynaecologische zorg nog professioneler neer te zetten. En om aan de buitenwereld te laten zien dat je voor deze zorg ook bij ons terecht kunt.”

Patiënten die met endometriose bij ons binnenkomen, zijn altijd op de juiste plek. “Wij stellen de diagnose, doen de zorg vooraf en de nazorg. Patiënten kunnen in Hardenberg gezien worden door een specialist endometriose uit het ZGT Almelo/Hengelo die eens per maand bij ons spreekuur heeft.”

De level 1 ingrepen worden uitgevoerd door Noortje en haar collega’s. “Bijvoorbeeld een kijkoperatie waarbij we littekenweefsel weghalen. Of het verwijderen van buikvliesendometriose of eierstokendometriose met behoud van de eierstokken”, vertelt de gynaecoloog. Een klein gedeelte van de vrouwen moet ze doorverwijzen naar een level 2 Endometriosecentrum. Bijvoorbeeld bij diepe endometriose, wanneer er andere organen betrokken zijn of wanneer patiënten met endometriose in een fertiliteitstraject zitten.

Dankbaar werk
Noortje is onderdeel van een ambitieus en actief team gynaecologen. “We willen een goede partner zijn voor inwoners en huisartsen. Daarnaast zijn we vooral bezig met doorontwikkelen en professionaliseren.” De algemene gynaecologische zorg bestaat uit verloskunde, goedaardige aandoeningen, urogynaecologische aandoeningen, menopauze, vulva problematiek en vruchtbaarheidsbehandelingen bij ongewenste kinderloosheid. “En we stellen kwaadaardige aandoeningen vast”, zegt Noortje die aangeeft dat er veel aandacht is voor vrouwspecifieke aandoeningen, zoals de menopauze. “Daarin zijn we heel groot geworden”, zegt ze enthousiast. “We waren zes jaar geleden de eerste in de wijde regio die een menopauzepoli opende. We hebben nu twee dagen in de week een menopauze spreekuur. Daar hebben we echt iets aangeboord.”

Net als endometriose is de overgang een probleem waar vrouwen veel hinder van kunnen ondervinden. “Het hoort erbij, dat denken vrouwen snel. Soms kan het gemakkelijk worden opgelost. Dat ik vrouwen weer in het zadel help zodat ze weer aan het werk kunnen, maakt het heel dankbaar werk”, zegt Noortje. “De Nederlandse vrouw heeft een heel belangrijke functie. Als zij uitvalt, gebeurt er nogal wat. Hoe mooi is het dat ik als gynaecoloog kan helpen met iets wat zo’n maatschappelijke impact heeft.”