Naar hoofdinhoud

Saxenburgh op tour: digitale zorg dichterbij in Coevorden

  • 11 december 2024
  • 3 min. leestijd

Saxenburgh op tour: digitale zorg dichterbij in Coevorden

Nederlanders leven steeds langer. Hierdoor neemt het aantal mensen dat zorg nodig heeft toe, terwijl het aantal zorgprofessionals relatief afneemt. Dit leidt tot een groeiende werkdruk binnen de zorg. Door de inzet van technologie en digitale zorg kunnen zorgverleners worden ontlast. Om die reden zet Saxenburgh steeds meer in op digitale zorgoplossingen.

Innovaties in digitale zorg
Voorbeelden van deze toepassingen zijn onder andere het gebruik van BeterDichtbij voor het appen en beeldbellen met zorgverleners, digitale aanmeldzuilen in het ziekenhuis, toegang tot het eigen medisch dossier via MijnSaxenburgh, en online instructievideo’s ter voorbereiding op een onderzoek. Hoewel deze innovaties aanzienlijke voordelen en gemak bieden, kunnen ze ook uitdagend zijn in het gebruik, vooral voor ouderen die niet met deze digitale middelen zijn opgegroeid.

Ondersteuning voor ouderen
Om deze doelgroep beter te ondersteunen, werkt Saxenburgh aan de oprichting van een helpdesk voor digitale zorg en wordt er actief contact gezocht met patiënten. Samen met de gemeente Coevorden, Biblionet Drenthe en Maatschappelijk Welzijn Coevorden organiseerde Saxenburgh een tour langs ontmoetingsmomenten voor ouderen in de gemeente Coevorden. Tijdens deze bijeenkomsten verzorgde klinisch informaticus Roy Stokvis informatieve sessies.

Roy Stokvis: “Open en leerzame ontmoetingen”
Roy: “De ontmoetingen waren zowel gezellig als leerzaam, zowel voor de ouderen als voor ons. Veel ouderen zien de voordelen van digitale zorg, maar vinden het ook lastig om hiermee om te gaan. Vragen gaan vaak over het inloggen met DigiD, maar ook over de veiligheid, toestemming en gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen.”

“Er ontstonden interessante en open discussies over de mogelijkheden en uitdagingen van digitale zorg. Het is prettig dat wij onze patiënten hierin kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd is het geruststellend dat de traditionele benadering, zoals een persoonlijk consult en een papieren brief, ook nog mogelijk blijft.”

Hulp bij digitale zorg
Elke bijeenkomst werd afgesloten met een overzicht van de mogelijkheden om verder geholpen te worden. De lokale bibliotheek biedt bijvoorbeeld gratis cursussen digitale vaardigheden aan, specifiek gericht op zorgtoepassingen. Loop vooral eens binnen bij de bibliotheek om je vraag te stellen of om de mogelijkheden voor een cursus te bespreken.