Naar hoofdinhoud

Saxenburgh start met EBUS-onderzoeken: endoscopische echo’s vanuit de luchtpijp

  • 24 januari 2025

Saxenburgh start met EBUS-onderzoeken: endoscopische echo’s vanuit de luchtpijp

“Door dit onderzoek aan te bieden, hoeven patiënten niet meer ver te reizen en kunnen we eenvoudiger plannen.”

Vanaf januari hoeven patiënten die een endoscopische echo van de longen en luchtwegen nodig hebben, niet meer naar omliggende ziekenhuizen af te reizen. Het Saxenburgh Medisch Centrum biedt dit onderzoek nu zelf aan. Dit is een grote stap waar hard aan gewerkt is door verschillende afdelingen.

Wat is een EBUS-onderzoek?
EBUS staat voor Endobronchiale Ultrasonografie en is een echo door de luchtpijp. Via de mond wordt een endoscoop met een echokop naar de luchtpijp gebracht. Zo kunnen de longen en lymfeklieren tussen de longen onderzocht worden. Als het nodig is, kan er tijdens het onderzoek ook weefsel worden afgenomen met een naald. Dit onderzoek wordt vaak gebruikt om te bepalen in welk stadium van longkanker een patiënt zich bevindt, maar het helpt ook bij het opsporen van de oorzaak van vergrote lymfeklieren, bijvoorbeeld bij sarcoïdose. De patiënt merkt meestal niets van het onderzoek, omdat het onder diepe sedatie gebeurt. Dit is een vorm van slaap. De sedatieverpleegkundige houdt de patiënt goed in de gaten en kan extra medicijnen geven als dat nodig is. Na het onderzoek wordt de patiënt snel weer wakker.

“Een goede aanvulling met dank aan teamwork”
Longarts Jordy Kerkhoff is blij met het nieuwe onderzoek. “Het is vooral fijn voor patiënten dat ze minder hoeven te reizen en sneller geholpen kunnen worden.” Ook kunnen de regieverpleegkundigen en doktersassistentes de afspraken en onderzoeken eenvoudiger inplannen. “Patiënten die na een zorgelijke uitslag vaak een moeilijke tijd doormaken, krijgen zo eerder duidelijkheid. Spoedgevallen kunnen ook sneller worden behandeld, bijvoorbeeld als er een vermoeden op kleincellige longkanker is.” De korte lijnen bij Saxenburgh zorgen ervoor dat we snel kunnen handelen en de planning snel kunnen aanpassen wanneer dat nodig is.

De uitbreiding van het onderzoek vraagt om keuzes en flexibiliteit van iedereen die erbij betrokken is. “Er is veel werk verzet door verschillende afdelingen om dit te realiseren. Door samen te werken, te investeren in nieuwe apparatuur en de planningen aan te passen, kunnen de EBUS-onderzoeken nu op een vast moment in de week worden uitgevoerd. We zijn blij dat we deze onderzoeken nu in ons eigen ziekenhuis kunnen aanbieden aan onze patiënten.”