- Nieuws
- Veel belangstelling voor bijeenkomst ziekte van Kahler in Vechtgenotenhuis
Veel belangstelling voor bijeenkomst ziekte van Kahler in Vechtgenotenhuis
Veel belangstelling voor bijeenkomst ziekte van Kahler in Vechtgenotenhuis
Donderdagmiddag 12 september werd in het Vechtgenotenhuis in Ommen een bijeenkomst georganiseerd voor mensen met de ziekte van Kahler en hun naasten. Deze bijeenkomst werd georganiseerd in het kader de wereldwijde ‘Bloodcancer awareness month’: september. Regieverpleegkundige hematologie Rosanne Laarman, oncologie fysiotherapeut Zandra Muis en ergotherapeut Ruth Benjamins, alle drie werkzaam in Saxenburgh Medisch Centrum, gaven vanuit hun vakgebied informatie over de ziekte en hoe ermee om te gaan.
De middag werd geopend door Irma Veneman, coördinator van het Vechtgenotenhuis. Irma vertelde over de activiteiten van het centrum voor leven met en na kanker en het feit dat iedereen geraakt door kanker er welkom is. Mensen die ziek zijn, of zijn geweest, naasten en nabestaanden. Ook zijn sinds anderhalf jaar vrijwilligers van het Vechtgenotenhuis werkzaam in het oncologisch centrum van het Saxenburgh Medisch Centrum.
Symptomen, onderzoeken en diagnose
Rosanne Laarman, regieverpleegkundige, gaf uitleg over de ziekte van Kahler, een vorm van bloedkanker. De aanwezigen kregen uitleg over de symptomen zoals (bot)pijn, bloedarmoede, vermoeidheid, nierfunctiestoornissen, verhoogd calciumgehalte in het bloed maar ook meer kans op infecties. Ze vertelde ook over onderzoeken die gedaan worden om diagnose vast te kunnen stellen. Daarnaast ging ze ook in op behandelmogelijkheden en de grote impact die de ziekte heeft op de levens van de mensen met de ziekte van Kahler en ook op de levens van hun naasten.
In beweging blijven
Zandra Muis besprak als fysiotherapeut gespecialiseerd in oncologie over de oorzaken van Kahler. Bij de ziekte van Kahler (multipel myeloom) delen plasmacellen zich ongecontroleerd. De normale vorming van bloedcellen wordt hierdoor verstoord. De echte oorzaak van de ziekte is niet bekend. Het is niet erfelijk. Daarnaast vertelde Zandra over hoe belangrijk beweging blijft en ook wanneer je een verwijzing voor fysiotherapie kunt vragen. Wat zijn aandachtspunten als je deze ziekte hebt en wat kun je zelf doen om je cognitieve conditie en mentale gezondheid te bevorderen.
Omgaan met energiebalans
Ruth Benjamins kon als ergotherapeut informeren over hoe om te gaan met vermoeidheid en hoe de balans tussen belasting en belastbaarheid te bewaken. Praktische hulpmiddelen zoals een tijdschrijflijst werden aangereikt. Tips over structuur en ritme in je dag en bewuster met dagelijkse activiteiten om te gaan. Waar laad je van op? Hoe kun je met je beschikbare energie omgaan en zorgen dat er voldoende ruimte en energie blijft voor de activiteiten waar je waarde aan hecht.
Na afloop was er onder de lotgenoten behoefte om na te praten en ervaringen uit te wisselen. Patiëntorganisatie Hematon was met twee vrijwilligers aanwezig om de aanwezigen te woord te staan.