- Nieuws
- Verduurzaming energiehuis van Saxenburgh: een hybride tussenstap naar de toekomst
Verduurzaming energiehuis van Saxenburgh: een hybride tussenstap naar de toekomst
Verduurzaming energiehuis van Saxenburgh: een hybride tussenstap naar de toekomst
De verduurzaming van het energiehuis van Saxenburgh is in volle gang. De technische dienst van Saxenburgh werkt samen met een installatiebedrijf om dit project in goede banen te leiden. Met de plaatsing van drie warmtepompen is een grote stap gezet richting een duurzamere energievoorziening. Hilvert Wilts vertelt meer over het project.
Elektrisch waar het kan, gas waar het moet
“We kunnen nog niet zonder gas, maar hebben het gasverbruik wel enorm teruggebracht door warmtepompen te plaatsen. Dit noemen we een hybride energievoorziening,” vertelt Hilvert. ’s Nachts kunnen de warmtepompen het alleen af, maar overdag is de stroomvraag gewoon te hoog en moet de gasketel bijspringen.
De piek in het energieverbruik kan erg oplopen. Het ziekenhuis draait dag en nacht en gebruikt continu stroom voor onder andere medische apparatuur, verlichting, slagbomen, verwarming, airconditioning en computers. Ook in de nacht zijn er apparaten die niet uitgezet kunnen worden, zoals beademingsapparatuur en computers en verlichting in de teamposten van verpleegkundigen en op de spoedeisende hulp. Ook is er voor spoedoperaties natuurlijk stroom nodig.
De grens van het elektriciteitsnet
Saxenburgh zou graag verder willen verduurzamen door het ziekenhuis volledig te laten draaien op warmtepompen, zodat er geen gas verbruikt hoeft te worden. Helaas is hier geen ruimte voor op het elektriciteitsnet. Het stroomnet is vol, doordat er heel veel stroom wordt gebruikt in Nederland. Uitbreiding in capaciteit van het stroomnet is voorlopig dus niet mogelijk. Saxenburgh kijkt nu vooral naar oplossingen die wel haalbaar zijn.
Stap voor stap vooruit
Inmiddels zijn de warmtepompen geplaatst en wordt het nieuwe besturingssysteem getest. Daarbij ligt de nadruk op betrouwbaarheid: werkt alles zoals het hoort? Wordt er bij storingen op tijd een alarm afgegeven? Pas als dat allemaal goed werkt, kan het systeem in gebruik worden genomen.
Verduurzamen binnen de mogelijkheden
Naast grote technische ingrepen zet Saxenburgh ook in op kleinere, slimme maatregelen om energie te besparen. Ruud Rusken, manager Facilitair, Vastgoed en Techniek, Facilitaire diensten: "In ons ziekenhuis zien we duurzaamheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door bewuste keuzes te maken, dragen we bij aan de gezondheid van onze patiënten én aan een leefbare toekomst."
Ons hele ziekenhuis is voorzien van ledverlichting, wat het stroomverbruik flink vermindert. Daarnaast wordt nieuwe raamfolie aangebracht die zonnewarmte buiten houdt. Dat zorgt voor een prettiger binnenklimaat en verlaagt ook de kosten voor koeling. Ook zorgen collega’s ervoor dat aan het einde van de werkdag de lichten en de computerschermen uit gaan. Deze relatief eenvoudige aanpassingen dragen bij aan een duurzamer ziekenhuis. Zo verduurzaamt Saxenburgh stap voor stap, binnen de mogelijkheden die er zijn.