Naar hoofdinhoud

Wereldkankerdag | Regieverpleegkundige aan het woord

  • 4 februari 2023

Wereldkankerdag | Regieverpleegkundige aan het woord

Sinds 2009 werkt Rosanne Laarman voor het Saxenburgh Medisch Centrum. Zij is gestart als verpleegkundige, om zich vervolgens in 2012 en 2013 verder te specialiseren in de oncologie en hematologie. Momenteel werkt zij als regieverpleegkundige op de poli oncologie.

Wanneer kom jij in beeld?

“Wanneer er een slechtnieuwsgesprek plaatsvindt, proberen we als regieverpleegkundigen hier altijd bij aanwezig te zijn. We merken dat dit gesprek grote impact heeft. Er komt vaak veel op mensen af. Als regieverpleegkundigen proberen we in alle rust duidelijkheid en overzicht te geven.”

Wat doe je om de patiënt na het stellen van de diagnose te ondersteunen?

“Naast het geven van extra uitleg, wil ik duidelijkheid bieden en aanspreekpunt zijn voor de patiënt en familie/naasten. Dit kan heel praktisch zijn, door overzicht te geven qua afspraken en bekijken of deze gecombineerd kunnen worden. Op die manier kunnen we de patiënt ontlasten. Aan de andere kant ondersteunen we ook door bereikbaar te zijn. En bieden we emotionele ondersteuning. We proberen altijd goed te kijken naar wat de patiënt nodig heeft.

Soms is het ook nodig dat er bijvoorbeeld extra ondersteuning komt van een diëtist, maatschappelijk werker of fysiotherapeut. We werken dan veel samen met deze disciplines in het ziekenhuis, maar ook met andere ziekenhuizen en centra. Samen met de patiënt kijk ik dan wat nodig is om goed te kunnen ondersteunen.”

Jouw patiënten zijn volwassenen, maar ook jong volwassenen. Hoe ga je hiermee om?

“Wij geven zorg op maat. Een jong volwassene is met heel andere dingen bezig vergeleken met oudere personen die bijvoorbeeld een klein netwerk om zich heen hebben. Ik probeer daar goed op aan te sluiten.”

Wat vind jij belangrijk in je werk?

“Ik ben verpleegkundige, het zorgen zit in mijn bloed. Dat doe ik heel graag! Juist wanneer patiënten heftig nieuws krijgen, vind ik het belangrijk dat ik de patiënt duidelijkheid kan geven in die onzekere fase. Een luisterend oor kan bieden.”