- Nieuws
- Zorg aan het woord | cardioloog Lex Bouhuijzen vertelt
Zorg aan het woord | cardioloog Lex Bouhuijzen vertelt
Zorg aan het woord | cardioloog Lex Bouhuijzen vertelt
Ik ben Lex Bouhuijzen, cardioloog, en ik werk sinds 2021 in het Saxenburgh Medisch Centrum. Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik in Ommen. Na mijn studie ben ik gaan werken in Hardenberg, binnen ons team cardiologie ben ik verantwoordelijk voor de hartfalenzorg in het ziekenhuis. Leuk om te weten: het team (vakgroep) cardiologie van Saxenburgh is de jongste van Nederland.
Veel onbekendheid over hartfalen
In Nederland hebben ongeveer 242.000 mensen hartfalen. Dit betekent dat één op de drie mannen en één op de vier vrouwen ooit hartfalen krijgt. Ondanks deze cijfers blijkt hartfalen voor veel mensen onbekend te zijn.
Bij hartfalen pompt het hart minder effectief bloed rond dan normaal. Dit heeft te maken met de pompfunctie of de ontspanningsfunctie van het hart. Mensen met hartfalen kunnen verschillende klachten ervaren. De meest voorkomende zijn het vasthouden van vocht (toename gewicht) en kortademigheid. Niet alle mensen hebben dezelfde klachten. Ook is er een groot verschil in de ernst van de klachten, dat maakt het soms lastig om een diagnose te stellen.
Door hartfalen op tijd te herkennen kunnen we patiënten eerder behandelen en dat betekent dat we bij een groep patiënten goede resultaten kunnen behalen.
Hartfalenpoli
Wanneer patiënten bij ons op de poli komen met symptomen van hartfalen dan gaan we verschillende onderzoeken inzetten. Dit kan een echo, hartfilmpje (ECG) of bloedonderzoek zijn. Wanneer hieruit blijkt dat er sprake is van hartfalen dan starten we met medicatie en verder onderzoek. Patiënten gaan vervolgens naar de hartfalenpoli. Samen met twee verpleegkundig specialisten begeleiden we hier de patiënten.
Hartfalen is bij iedereen verschillend. Er zijn patiënten die volledig herstellen of met medicatie de klachten kunnen verminderen. Er kan ook een heftiger verloop van de ziekte zijn. Op de hartfalenpoli hebben we daarom met een deel van de patiënten een gesprek over de laatste levensfase. Tijdens dit gesprek hebben we het over behandelwensen en wat iemand nog wil of kan. Vaak schrikken mensen hiervan, maar achteraf blijkt dat dit als waardevol wordt ervaren.
Binnen het ziekenhuis werk ik veel samen met de longartsen en nefrologen (arts gespecialiseerd in nierziekten). Bij sommige patiënten zijn namelijk meerdere ziektes aanwezig. Door deze patiënten samen te bespreken kunnen we een optimaal lange termijnplan maken. Dat is de kracht van een kleiner ziekenhuis met korte lijnen tussen verschillende specialismen.