Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: cardioloog Marlon Olimulder vertelt

  • 23 augustus 2023

Cardioloog Marlon Olimulder vertelt

Samen met mijn man, dochter van 11 jaar en vrolijke pup woon ik in het groene Geesteren. Mijn naam is Marlon Olimulder (40 jaar oud) en ik ben cardioloog. Oftewel ik houd me bezig met het hart!

Sinds 2016 werk ik als cardioloog in het Saxenburgh Medisch Centrum. Na mijn studie geneeskunde in Utrecht ben ik de specialisatie tot cardioloog gaan volgen in het Thoraxcentrum Enschede. Gelijktijdig promoveerde ik op het gebied van de cardiale MRI.

MRI van het hart

Met een MRI van het hart kan je de anatomie van het hart goed in beeld brengen. De MRI geeft waardevolle informatie over de functie van het hart. Met deze informatie kunnen we belangrijke vragen beantwoorden.

In het Saxenburgh Medisch Centrum kon ik na mijn studie mijn ervaring op het gebied van de MRI gericht op het hart inzetten. Samen met cardioloog José Drost hebben we in Hardenberg deze beeldvorming optimaal ingericht.

Sinds 2017 kunnen we ook met onze Open MRI (voor mensen met overgewicht of angst voor afgesloten ruimtes) afbeeldingen van het hart maken. Hierin is ons ziekenhuis uniek. Dit betekent dat uit het hele land mensen naar het Saxenburgh Medisch Centrum komen voor deze MRI van het hart.

Mannenhart vs. vrouwenhart

Er zijn echt verschillen in het ontstaan van hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen. Als cardiologieteam letten we op de verschillen in het klachtenpatroon. Bij vrouwen zijn signalen bij bijvoorbeeld een hartinfarct vaak minder duidelijk dan bij mannen. Het is belangrijk dat hier steeds meer inzicht en aandacht voor is.

Bewustwording

Ik vind het naast mijn werk als cardioloog in het ziekenhuis belangrijk om mensen bewust te maken over de werking van het hart. Dit doe ik door lezingen en presentaties te geven in de regio Hardenberg, maar ook daarbuiten.

Ik wil mensen liever niet in de wachtkamer met klachten tegenkomen. Daarom benoem ik riscofactoren en bespreek ik hoe je klachten kan voorkomen. Uiteraard is het niet altijd mogelijk maar er zijn zeker manieren waarop je de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen.

Cardiologieteam Saxenburgh

Met een fijn, jong en dynamisch team werk ik op de afdeling cardiologie. We zijn goed op elkaar ingespeeld en hebben allemaal ons eigen aandachtsgebied. Iets betekenen voor de patiënt, goede adviezen meegeven, iemand behandelen waar nodig en ook plezier op het werk geeft mij als cardioloog veel voldoening!