- Nieuws
- Zorg aan het woord | Carolien Wijsman vertelt over haar werk
Zorg aan het woord | Carolien Wijsman vertelt over haar werk
Carolien Wijsman vertelt over haar werk
“Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte.”
Mijn naam is Carolien Wijsman en ik ben Internist Ouderengeneeskunde op de afdeling Geriatrie bij Saxenburgh. Tijdens mijn werk zie ik meestal patiënten die 70 jaar of ouder zijn. De ouderen die bij mij op het spreekuur komen, hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd. Vaak is dit een combinatie van lichamelijke, sociale en psychische problemen. Dit maakt ouder worden voor hen een uitdagende fase in het leven. Patiënten bijstaan in deze fase is één van de mooiste aspecten van mijn vak.
Mentale kracht
Vaak is het zo dat er bij mijn patiënten lichamelijke verliezen of tegenslagen zijn, waar geen medische oplossing voor is. Bijvoorbeeld bij problemen die een opeenstapeling zijn van veroudering: verlies van mobiliteit, zelfredzaamheid, geheugenproblemen of het hebben van meerdere chronische ziektes tegelijk. Gelukkig is er vaak nog wel mentale kracht waaruit mensen kunnen putten om zich gezonder te voelen. We onderschatten deze mentale kracht vaak. Mentale kracht gaat onder andere over het ervaren van regie over je eigen gezondheid. Je kunt de kracht vinden om je leven te leiden en je gezonder te voelen, ondanks dat sommige aandoeningen of klachten niet verdwijnen.
Daarom help en begeleid ik mensen graag in een stukje acceptatie en kijken we naar wat er nog wél mogelijk is. Ik ben daarin meer coach dan arts. Vaak zoek ik met patiënten samen hoe het leven meer invulling krijgt, of raad ik bijvoorbeeld een dagbesteding aan om weer meer uitdaging en sociale contacten te krijgen. Patiënten kunnen daar zó van opbloeien. Door meer levenslust, en het gevoel weer mee te doen, verdwijnen andere klachten ook vaker naar de achtergrond.
Gezond oud voelen
Tijdens mijn studietijd heb ik onderzoek gedaan naar 85-jarigen. Hun verklaring voor hoe je je gezond oud voelt ? Dat bestaat uit verschillende dingen. Bezig blijven, sociale contacten onderhouden, accepteren dat je minder kunt. En ook: je aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Uit dit onderzoek blijkt ook dat ruim 40% van de ouderen geheugenproblemen ervaart en bijna 100% van de 85-jarigen heeft hulp nodig in het dagelijks leven. Dit is dus heel normaal. Wat mij altijd erg bijblijft uit het onderzoek is het feit dat het overgrote deel van deze ouderen hun leven met een 8 of 9 beoordelen. Je leeftijd zegt dus helemaal niets over je kwaliteit van leven, ook al denken veel jongere mensen dit wel.
Oudere mensen zijn een voorbeeld
Ik vind het vak Geriatrie erg leuk omdat er veel aandacht is voor de hele mens. Vraagstukken zijn altijd complex en er is nooit één oplossing. Daarnaast heb ik echt een warm hart voor oude mensen, omdat ze de wijsheid van het leven bij zich dragen. Ze hebben het leven al voor een groot stuk geleefd en daar kunnen wij de vruchten van plukken.