- Nieuws
- Zorg aan het woord: dialyseverpleegkundige Inge Waterink
Zorg aan het woord: dialyseverpleegkundige Inge Waterink
Zorg aan het woord: dialyseverpleegkundige Inge Waterink
Mijn naam is Inge Waterink en ik werk als dialyseverpleegkundige in het Saxenburgh Dialysecentrum Hardenberg. Ruim 13 jaar geleden gingen er geruchten over het oprichten van een dialysecentrum in Hardenberg. Ik belde naar Saxenburgh en mocht op kennismakingsgesprek komen. Inmiddels heb ik mijn 12,5-jarig jubileum gevierd en vieren we in de maand maart dat het 12,5 jaar geleden is dat de eerste nierpatiënt kwam dialyseren.
Een huiselijke sfeer
Het Dialysecentrum Hardenberg is een fijne plek om te werken. Een klein, maar hecht team dat de zorg echt samen organiseert. Het centrum heeft een huiselijke sfeer die niet doet denken aan een ziekenhuis. Ideaal voor zowel medewerkers als de patiënten die hier komen om te dialyseren. Een dialysetraject start tegenwoordig vanaf het moment dat de nieren nog voor slechts 30% functioneren. Vroeger was dit anders, maar met behulp van een dieet en een aangepaste leefstijl kun je tegenwoordig zelf al veel bijdragen aan de gezondheid van je nieren. Met een gezonde leefstijl eventueel een donornier kun je de stap richting dialyseren vertragen of voorkomen.
De band met patiënten
De patiënten die wel gaan dialyseren, zijn vaak drie tot vier keer per week in het Dialysecentrum te vinden. Dit kan soms maanden of jaren duren, waardoor je ook echt een band opbouwt met patiënten. Dat is één van de mooiste kanten van mijn werk. Aan de andere kant betekent het soms ook dat je patiënten waar je een goede band mee hebt, moet loslaten. Dit kan zijn doordat ze overlijden, of omdat ze dankzij een donornier niet meer hoeven te dialyseren. Wanneer een patiënt overlijdt, proberen we altijd met één of twee collega’s naar de uitvaart te gaan. We merken dat dit ook erg gewaardeerd wordt door familie. Je bent immers een groot onderdeel van het leven van de patiënt geweest.
Waarde toevoegen
Voor het aansluiten van de dialysemachine op een patiënt neem ik altijd de tijd. Voor veel mensen is dit namelijk best spannend. Er worden best grote naalden gebruikt om aan te prikken. Door rust te bewaren en er voor de patiënt te zijn, kun je echt waarde toevoegen op zo’n moment. Het werk met patiënten wissel ik af met extra projecten die meer met de technische en/of inhoudelijke kant van dialyse te maken hebben. Na 12,5 jaar ga ik nog steeds met veel plezier naar mijn werk!