Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord: KNO-artsen Martijn Grijseels en Robert Maat vertellen

Martijn Grijseels en Robert Maat vertellen

Wij zijn Martijn Grijseels en Robert Maat, beiden KNO-arts in het Saxenburgh Medisch Centrum. Wij bieden KNO-zorg aan in de volle breedte. Daarnaast hebben we beiden onze eigen specialisatie.

Robert heeft zijn opleiding tot KNO-arts gevolgd in het Haukeland Universiteits Ziekenhuis in Bergen en is sinds 15 jaar werkzaam in Hardenberg. Zijn specialisatie is het strottenhoofd en alle functies daarvan: ademhalen, spreken en slikken. Daarnaast is hij gepromoveerd en gespecialiseerd in obstructie van het strottenhoofd tijdens inspanning, en vallen flapoorcorrecties onder zijn werkzaamheden.

Martijn is opgeleid in het Leids Universitair Medisch Centrum en werkt sinds 5 jaar in Hardenberg. Hij is gespecialiseerd in alle aandoeningen die betrekking hebben op de oren en het gehoor.

Het mooie van het KNO-vak is dat we alle leeftijden zien en daarbij heel verschillende aandoeningen. Zo zien veel kinderen met oorontstekingen. Ook zien we vaak mensen die niet goed door hun neus kunnen ademen, waarbij allergie een rol kan spelen. Sinds enkele jaren bieden wij immunotherapie hiervoor aan met goed resultaat. Ook zien wij veel volwassenen met ooraandoeningen en de problemen die dat geeft met het gehoor. We vinden het leuk om bij iedere patiënt gezamenlijk tot de beste oplossing te komen.

Een gezond gehoor

Het is inmiddels wel uitgebreid bekend: hard geluid kan erg schadelijk zijn voor je oren. Het kan leiden tot gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus), zeker als het te lang, te vaak en te hard is. Deze klachten zijn in veel gevallen ónomkeerbaar.

Het is dus belangrijk om je oren goed te beschermen tegen harde geluiden. Dit geldt voor de werksituatie (bijvoorbeeld in de bouw of in een symfonieorkest), bij sommige hobby’s, zoals motorrijden, klussen in huis of bij de schietvereniging, maar ook bij het bezoeken van festivals, concerten en discotheken.

Aangezien te vaak (langdurig) luisteren naar (harde) muziek via een koptelefoon al schadelijk kan zijn, is het belangrijk om ook dit te voorkomen. Gelukkig zie je steeds meer mensen gehoorbescherming dragen, zowel op het werk, als bij popconcerten. Gehoorbescherming, bijvoorbeeld oordoppen met geluidsfilter, is ook steeds gemakkelijker te verkrijgen en de muziekbeleving wordt er uiteindelijk niet minder van. Ook een hoofdtelefoon met ruisonderdrukker kan helpen om muziek te luisteren in een omgeving met achtergrondgeluiden. Zo hoeft het volume niet hoog te staan en bescherm je je gehoor tegen permanente schade.

Op de foto: Robert Maat

Deze tekst verscheen op 27 juni in de online rubriek 'Zorg aan het woord' op www.detoren.net