Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord | logopedist Rosanne Arkes vertelt

  • 27 augustus 2024
  • 3 min. leestijd

Zorg aan het woord | logopedist Rosanne Arkes vertelt

Mensen helpen om zich verstaanbaar te maken of te helpen met slikproblemen waardoor iemand weer kan eten en drinken: dat is ontzettend waardevol en maakt mijn werk zo bijzonder.

Mijn naam is Rosanne Arkes, 28 jaar oud en ik werk als logopedist bij Saxenburgh. Samen met mijn man en dochter woon ik in Kloosterhaar. Ik hou van muziek en reizen.

Veel mensen denken bij logopedie aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben bij hun spraak en taal. In mijn werk zie ik geen kinderen. Ik heb er tijdens mijn studie bewust voor gekozen om me te specialiseren in logopedie bij volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Na stage te hebben gelopen in het Saxenburgh Medisch Centrum ben ik hier zes jaar geleden gaan werken. Naast mijn werk in het ziekenhuis werk ik ook binnen de revalidatie- en ouderenzorg. Een mooie combinatie waardoor mijn werk erg afwisselend is.

Breed vak
Logopedie is een heel breed vak. In mijn werk zie ik mensen met problemen op het gebied van slikken, spraak en taal. In het ziekenhuis kan ik op elke afdeling gevraagd worden om mee te kijken bij een patiënt, bijvoorbeeld nadat iemand een beroerte heeft doorgemaakt of bij een constatering van een spierziekte. Ook worden we af en toe gevraagd om mee te kijken bij patiënten op de IC, na een lange beademingsperiode kunnen bijvoorbeeld slikproblemen ontstaan.

Logopedie kan ook onderdeel zijn van een revalidatietraject. Soms is dit heel intensief en oefen je vijf keer per week met iemand. Je gaat dan bezig om een gebied (spraak, taal of slikken) te herstellen. Wanneer dit niet mogelijk is kijken we hoe we iemand op een andere manier kunnen helpen. Bijvoorbeeld door het inzetten van communicatiehulpmiddelen.

Naast het ziekenhuis en het revalidatiecentrum werk ik ook op verschillende ouderenzorglocaties. Dan kom ik echt bij iemand thuis en kijk ik bijvoorbeeld of het slikken veilig gaat.

Slikpoli
Slikken gaat normaal gesproken automatisch. Voor mensen die hier problemen mee hebben heeft het Saxenburgh Medisch Centrum een speciale slikpoli.

Met de KNO-artsen werk ik samen op de slikpoli in het ziekenhuis. Samen onderzoeken we slikklachten van patiënten. Dit doen we onder andere met een slikonderzoek. Vaak wordt er bij deze patiënten ook een slikvideo gemaakt door radiologie. Na deze onderzoeken bepalen we samen met de patiënt welke behandeling nodig is.

Ontroering
Als mensen na een lange periode voor het eerst weer op een veilige manier iets kunnen eten of drinken, zie ik soms de ontroering op hun gezicht. Ik vind het heel speciaal dat ik hier onderdeel van mag zijn.