Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord | verloskundige Marijke Kok-Altena vertelt

Verloskundige Marijke Kok-Altena vertelt over haar werk

Iedere bevalling is bijzonder. Veel ouders maken de geboorte van een kind maar één of een paar keer mee en dat is echt een belangrijk moment in hun leven. Daar mag ik als verloskundige telkens weer getuige van zijn en dat maakt mijn beroep wel heel uniek.

Mijn naam is Marijke Kok-Altena, 29 jaar en ik ben klinisch verloskundige op het Vrouw Kind Centrum in het Saxenburgh Medisch Centrum. In mijn vrije tijd voetbal ik graag en vind ik het leuk om te reizen en met vriendinnen leuke dingen te doen. Sinds 1 juli 2024 ben ik helemaal zelfstandig aan het werk op de afdeling, ik heb namelijk recent de opleiding tot verloskundige afgerond.

Verloskunde vond ik al lange tijd leuk. Toen ik ging studeren, vond ik het nog iets te specifiek, dus koos ik voor hbo verpleegkunde. Na een tijd begon het toch te kriebelen en besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding verloskunde. Helaas werd ik niet toegelaten. Tijdens het werken als verpleegkundige, besloot ik mij daarom te specialiseren als obstetrieverpleegkundige. Hierdoor kwam ik te werken op de afdeling verloskunde. Als obstetrieverpleegkundige assisteer je bij bevallingen en neem je de zorg voor de zwangere en kraamvrouw op je. Na anderhalf jaar miste ik toch de uitdaging en ben ik in België alsnog de deeltijdopleiding tot verloskundige gaan doen. In de tussentijd ben ik bij Saxenburgh blijven werken en kon ik zo de theorie en praktijk met elkaar combineren.

Bij Saxenburgh werk ik in een fijn team met verschillende collega’s. Er werken veel jonge verloskundigen, maar er zijn ook collega’s die al twintig tot dertig jaar in het vak zitten. Een fijne samenstelling, want we leren veel van elkaar op deze manier. Wat ik erg prettig vind, zijn de korte lijnen in dit lokale ziekenhuis. Ik heb direct contact met de gynaecoloog waar nodig en ik kan ook snel even overleggen met een kinderarts en/of –verpleegkundige.

Voor patiënten is dit ook erg fijn. Soms word je als zwangere in de zwangerschap doorgestuurd naar het ziekenhuis. Je krijgt hier te maken met nieuwe gezichten en dit kan even wennen zijn. Aangezien we met een klein team van verloskundigen werken, zie je over het algemeen veel dezelfde gezichten op de polikliniek en op de afdeling. Dat heeft voor mijzelf ook echt toegevoegde waarde als ik kijk naar een stukje persoonlijke zorg.

We zien de laatste jaren steeds meer dat zwangere vrouwen zich steeds meer betrokken voelen bij keuzes die tijdens de bevalling worden gemaakt. We bespreken de wensen en daar is vaak ook ruimte om mee te denken. Een hele positieve ontwikkeling voor zoiets belangrijks als een bevalling. Geen bevalling is hetzelfde en er is altijd wat te doen op de afdeling. Daarnaast zijn er altijd nog mogelijkheden om extra taken op te pakken of jezelf te blijven ontwikkelen. Verloskunde is gewoon een heel mooi vak!

Meer lezen over het werk van onze collega's? Lees dan de vorige edities van Zorg aan het Woord. Bijvoorbeeld de editie van cardiologie, casemanager dementie en vitaliteit.