Naar hoofdinhoud

Zorg aan het woord | wijkverpleegkundigen Aniek en Mirte vertellen over hun werk

  • 24 september 2024
  • 3 min. leestijd

Zorg aan het woord | wijkverpleegkundigen Aniek en Mirte vertellen over hun werk

Aniek Vaneker (29 jaar) en Mirte Hulscher (25 jaar) werken als wijkverpleegkundigen bij Saxenburgh Thuis. Sinds een jaar werken zij samen in Ommen. “Ons werk is enorm afwisselend. We hebben niet alleen zorginhoudelijke taken, maar sturen ook een team van 18 verpleegkundigen en verzorgenden aan,” vertelt Aniek. “Daarnaast zorgen we voor de planning van zorg voor cliënten.”

Intakegesprekken
“Een belangrijk onderdeel van ons werk zijn de intakegesprekken met nieuwe cliënten. Tijdens deze gesprekken willen we graag weten hoe het leven van iemand eruit ziet. Heeft iemand familie of vrienden die kunnen helpen? Wat kan iemand nog zelf doen? Zo geven we de zorg die echt past bij die persoon,” legt Aniek uit. “In sommige gevallen kan je met het inzetten van een hulpmiddel al iemand verder helpen. Als er meer zorg nodig is, kijken we samen met de cliënt hoe we dat het beste kunnen regelen.”

“In ons werk hebben we naast contact met cliënten ook contact met familie, mantelzorgers en bijvoorbeeld de huisarts, casemanager dementie of gemeente. Dit is belangrijk om de zorg goed in te kunnen richten en om bijvoorbeeld hulpmiddelen of dagbesteding aan te vragen. We zijn een soort spin in het web om de zorg goed te laten verlopen,” vertelt Mirte.

Eenzaamheid
Het signaleren van eenzaamheid is ook een onderdeel van het werk van de wijkverpleegkundigen. Mirte: “We vragen tijdens onze bezoeken altijd hoe het met iemand gaat. Regelmatig komen we bij mensen die zich alleen voelen, vooral als ze weinig of geen familie of vrienden hebben. Soms schakelen we dan, in overleg met de cliënt, een vrijwilliger in die bijvoorbeeld wekelijks een kopje koffie komt drinken en een praatje maken. Ook vertellen we dat meerdere ouderenzorglocaties van Saxenburgh een wijksteunpunt hebben. De wijksteunpunten organiseren activiteiten voor bewoners van de locatie en voor de inwoners van de wijk en zelfs daarbuiten. Sociale contacten zijn waardevol. We merken echt dat mensen zich beter voelen als ze meer contact hebben.”

Zo lang mogelijk thuis wonen
Het belangrijkste doel van Mirte en Aniek is om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. “Het is fijn om samen met de cliënt en zijn of haar netwerk te zoeken naar oplossingen, zodat ze in hun eigen huis kunnen blijven wonen,” zegt Mirte. Aniek voegt toe: “Dat we dat kunnen bereiken maakt ons werk zo mooi.”