Naar hoofdinhoud

Oncologie in Beeld

20241008 OVERWEG DSCF7947 uitsnede

“Steun van de omgeving, zonder oordeel, maakt een groot verschil”

Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker. Het is ook de vorm waaraan wereldwijd de meeste mensen overlijden. Zeven op de tien longpatiënten krijgt te maken met vooroordelen. Onterecht, vindt regieverpleegkundige Anneloes Overweg. Ze werkt al achttien jaar bij Saxenburgh, waarvan zeventien jaar in de oncologie. “Eigenlijk is het heel simpel: iedereen met longen kan longkanker krijgen.”

Als regieverpleegkundige binnen de long-oncologie begeleidt Anneloes patiënten vanaf het moment dat zij de diagnose longkanker krijgen. “Tijdens slechtnieuwsgesprekken ben ik erbij om alles wat de arts vertelt te verduidelijken. Vaak zakt bij mensen op dat moment de grond onder de voeten vandaan. Ik neem de tijd om uit te leggen wat er gebeurt en welke stappen volgen.”

Lees meer

Nieuws, Verhalen en Inzichten uit de Oncologie

  • Wereld kankerdag

    Wereld Kanker Dag op de afdeling Oncologie

    Het is dinsdagochtend 4 februari en vandaag is het Wereld Kanker Dag. Op de afdeling oncologie van het Saxenburgh Medisch Centrum komen vrijwilligsters Jansje en Annemarie net uit gesprek met een patiënt die hier is opgenomen of op de dagbehandeling is voor een chemokuur. Na ieder gesprek zorgen ze even voor een rustmoment. Annemarie: “Ik loop liever niet van de een naar de andere patiënt. Soms zijn de gesprekken emotioneel en moet ik het zelf ook verwerken.”

    Lees meer
  • Foto zorg aan het woord long

    Longpatiënt Gert Wolters: “Je moet de knop omzetten, kop d’r veur en deur goan”

    Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 14.000 mensen de diagnose longkanker. Het is wereldwijd de vorm waaraan de meeste mensen overlijden. Ook Gert Wolters (51) uit Lutten kreeg in september de diagnose longkanker. Vanaf dat moment staat zijn wereld op z’n kop.

    Lees meer
  • IMG 0061

    Linda (54) had borstkanker (3 delen)

    Eén op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Het hebben van deze ziekte heeft vanzelfsprekend grote impact op het leven van de patiënt. Maar het heeft net zoveel impact op naasten. Saxenburgh ging in gesprek met (ex-)borstkankerpatiënt Linda, maar ook met haar 16-jarige dochter Lynn en oncologieverpleegkundige Joyce.

    Lees meer
  • DSCF9061 2

    Immunotherapie nu ook bij het Saxenburgh Medisch Centrum

    Immunotherapie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke behandeling bij veel kankersoorten. Vanaf 2024 is immunotherapie ook bij Saxenburgh beschikbaar. Door deze ontwikkeling kunnen we dezelfde goede zorg dichterbij leveren. Longarts Jordy Kerkhoff en verpleegkundig specialist Maureen Berenst-Gunnink vertellen waarom dit zo belangrijk is.

    Lees meer
  • Ondertekening bestuurders

    Saxenburgh onderdeel van Regionaal Oncologienetwerk

    De beste (oncologische) zorg voor patiënten met kanker behouden in onze regio. Dat is de inzet van de samenwerking van vier ziekenhuizen MST (Enschede), Saxenburgh (Hardenberg), ZGT (Hengelo/Almelo) en SKB (Winterswijk). Zij ondertekenden op 30 maart 2023 een samenwerkingsovereenkomst waardoor het Regionaal Oncologienetwerk van de vier ziekenhuizen officieel is opgericht en deze ambitie de komende jaren wordt uitgewerkt.

    Lees meer
  • Teamfoto uitgesneden

    Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA-Zorg)

    AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar gediagnosticeerd met kanker. Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit, die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. Bij Saxenburgh bieden wij specifieke AYA-zorg.

    Lees meer

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten lezen over Saxenburgh?

Klik hier