- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Interne geneeskunde
Interne geneeskunde
Welkom bij interne geneeskunde
Wanneer u te maken krijgt met een ziekte, of mogelijke ziekte aan de inwendige organen dan krijgt u te maken met de afdeling interne geneeskunde. Deze afdeling houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen. Zo kunt u hier terecht voor behandelingen van diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, botontkalking, kanker, infecties en ziekten aan de nieren, de schildklier en het spijsverteringskanaal.
Wat we doen
Iedere internist (specialist in interne geneeskunde) is getraind om te kijken naar de mens als geheel en niet alleen maar naar één orgaan. Dat is belangrijk, zeker als de oorzaak van uw klachten niet direct duidelijk is. Door deze brede kennis is de internist vaak belangrijk als regisseur in zorgtrajecten. Zo denkt de internist mee over de zorg rondom een operatie, in het behandeltraject van kanker of bij patiënten die voor meerdere ziekten behandeld worden.
Speciale aandachtsgebieden
De interne geneeskunde is een breed vakgebied. Binnen dit vakgebied hebben onze internisten zich ook nog gespecialiseerd in bepaalde aandachtsgebieden. Binnen Saxenburgh zijn dit:
- Endocrinologie: o.a. suikerziekte (diabetes mellitus), botontkalking, aandoeningen van (bij)schildklieren/bijnieren/hypofyse
- Hematologie: afwijkingen in het bloed en de lymfeklieren
- Nefrologie: nierziekten, dialyse, niertransplantatie en hoge bloeddruk
- Oncologie: kanker
Samenwerkingen
Binnen Saxenburgh kunt u dus terecht voor bijna alle aandachtsgebieden van de interne geneeskunde. Soms is een onderzoek of behandeling zo specialistisch of zeldzaam dat de internist u hiervoor doorverwijst naar een ander ziekenhuis. Hiervoor werken we samen met bijvoorbeeld Zwolle (Isala), Enschede (MST), Deventer (Deventer Ziekenhuis) en Groningen (UMCG).
Aandoeningen
Er zijn te veel aandoeningen om op te noemen binnen de interne geneeskunde. Een aantal veelvoorkomende aandoeningen zijn:
- Suikerziekte
- Hoge bloeddruk
- Chronische nierziekte
- Bloedarmoede
- Schildklierziekten
- Botontkalking
- Trombose
- Dikke darmkanker
- Borstkanker
Onderzoeken
De internist probeert met behulp van vragen en lichamelijk onderzoek de oorzaak van het probleem te achterhalen. Vaak is daarbij ook aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kunt u denken aan bloed- of urineonderzoek, afbeeldend onderzoek (o.a. röntgenfoto, CT-scan, MRI-scan) of endoscopisch onderzoek (kijkonderzoek van het maag-darmkanaal). Soms is een uitgebreider onderzoek nodig zoals een beenmergpunctie, een nierbiopsie of een 24-uur bloeddrukmeting.
Behandelingen
Voor het behandelen of voorkomen van een ziekte kan de internist medicatie voorschrijven of veranderingen in uw leefstijl adviseren. Soms is een meer specifieke behandeling nodig zoals dialyse (bij ernstige nierziekten), bestraling of chemotherapie (bij bepaalde vormen van kanker) of radioactief jodium (bij sommige schildklierziekten).
Een internist opereert nooit, maar kan dat wel adviseren. Als u een operatie nodig heeft, verwijst de internist u naar de juiste specialist, bijvoorbeeld een chirurg.
We werken nauw samen met de volgende afdelingen
-
Nucleaire Geneeskunde
Nucleaire Geneeskunde is onderdeel van de Radiologie. Deze afdeling gebruikt licht nucleaire stoffen om de organen van de patiënten goed te kunnen ‘bekijken’.
-
Radiologie
De afdeling Radiologie houdt zich bezig met het maken van beelden van het lichaam om goede diagnoses te stellen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken zoals een röntgenfoto of een MRI-scan
-
Oncologie
De afdeling Oncologie biedt mensen met kanker behandeling, zorg, informatie en begeleiding. Met een team van artsen, specialistisch verpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen.
-
Maag-, Darm- en Leverziekten
De afdeling Maag-, Darm- en Lever (MDL) ziekten is er voor patiënten met klachten aan de spijsverteringsorganen zoals slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm.
-
Nefrologie
De afdeling Nefrologie houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de nieren en hoge bloeddruk.
-
Endocrinologie
De afdeling Endocrinologie houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van aandoeningen die met hormonen te maken hebben. Denk aan diabetes mellitus, schildklieraandoeningen of botontkalking.
-
Diabetologie
De afdeling Diabetologie houdt zich bezig met onderzoeken en vaststellen of u suikerziekte (diabetes mellitus) heeft en u kunt hier terecht voor zorg en behandeling van de suikerziekte.
-
Dialyse Centrum Hardenberg
Het Dialyse Centrum Hardenberg (DCH) houdt zich bezig met het begeleiden en behandelen van mensen van wie de nierfunctie achteruit gaat. Met controles en behandelingen.
Veelgestelde vragen
Wat doet een internist?
Een internist is een medisch specialist op het gebied van de inwendige organen. De meeste internisten hebben ook nog een specifiek aandachtsgebied. Dit kan bijv. zijn hematologie, oncologie, nefrologie of endocrinologie.