- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Longgeneeskunde
Longgeneeskunde
-
- Meer...
- Nieuws en verhalen
Welkom bij Longgeneeskunde
De longen zijn belangrijke vitale organen. Veel mensen krijgen te maken met long- of luchtwegproblemen in hun leven. Denk bijvoorbeeld aan astma, COPD, longkanker of bijvoorbeeld een longontsteking. De afdeling Longgeneeskunde helpt u met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van de luchtwegen, de longen, de longvliezen en apneus tijdens de slaap.
Dat doen we met een team van vijf longartsen, twee verpleegkundig specialisten en twee longverpleegkundigen. Zij worden ondersteund door longfunctieassistenten, poli-assistenten, oncologieverpleegkundigen en medewerkers van de verpleegafdelingen.
Polikliniek en verpleegafdeling
Op de polikliniek worden longklachten onderzocht met behulp van longfunctietesten en röntgenonderzoeken. Bij ernstige aandoeningen, zoals een vermoeden van longkanker, kunt u op korte termijn (binnen één week) gezien worden.
Op de polikliniek kunt u ook hulp krijgen met inhalatiemedicijnen, stoppen met roken of het aanmeten en instellen van CPAP-apparaten voor slaapapneu. Daarnaast kunt u hier onder begeleiding revalideren om na een aandoening uw conditie te verbeteren.
Voor een afspraak op het poliklinische spreekuur is een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk. U krijgt van de poli-assistente telefonisch of schriftelijk een afspraak. Er zijn verschillende manieren om een afspraak te maken op de polikliniek. Klik hier voor meer informatie over het maken van een afspraak.
Verpleegafdeling
Op de verpleegafdeling kunt u verblijven tijdens behandelingen. Hier omringen wij u met de best mogelijke zorg en behandelingen en proberen we uw verblijf zo prettig mogelijk te maken.
Op de beschouwende verpleegafdeling worden de longartsen ondersteund door verpleegkundigen, roomservice medewerkers en afdelingssecretaresses. Er werken ook leerling-verpleegkundigen en stagiairs.
Functieafdeling
Op de functieafdeling worden longfunctieonderzoeken gedaan. Op de endoscopieafdeling worden onder andere bronchoscopieonderzoeken (= kijkonderzoek in luchtwegen) gedaan. Afspraken voor deze onderzoeken lopen meestal via de poli. Patiënten krijgen van de longarts te horen wat voor onderzoek er gaat plaatsvinden en krijgen dan van te voren een longfunctie- of bronchoscopie folder mee of toegestuurd via e-mail.
Aandoeningen
Er zijn veel aandoeningen aan luchtwegen en longen die we behandelen bij Saxenburgh. Een aantal belangrijke aandoeningen zijn:
- Astma
- COPD
- Slaapapneu
- Longontsteking
- Longembolie
- Longkanker
- Tuberculose
- Sarcoïdose
- Longfibrose
- Tabaksverslaving
- Longrevalidatie
Onderzoeken
Met behulp van vragen en (lichamelijke) onderzoeken proberen de artsen en verpleegkundigen de oorzaak van uw klachten te achterhalen. Daarbij maken ze bijvoorbeeld gebruik van onderzoeken als longfunctietesten, röntgenonderzoek en een bronchoscopie. Een bronchoscopie kan in sommige gevallen onder een roesje plaatsvinden.
Behandelingen
Aan de hand van uw klachten en aandoening bepaalt de specialist longgeneeskunde de meest geschikte behandeling. Dit kunnen medicijnen zijn, advies en begeleiding voor verandering van leefstijl (stoppen met roken), operaties of verschillende therapievormen. Dit loopt uiteen van chemotherapie of bestralingen tot het gebruik van CPAP-apparatuur voor slaapapneu.
Slaapcentrum Saxenburgh Medisch Centrum (SMC)
Het Slaapcentrum Saxenburgh Medisch Centrum behandelt patiënten met slaap gerelateerde aandoeningen of klachten. Bij klachten van moeheid en slaperigheid overdag kan uw huisarts of medische specialist u verwijzen naar ons slaapcentrum voor de onderzoeken en de behandeling.
Aandoeningen die in ons slaapcentrum worden onderzocht en behandeld zijn:
- Snurken en slaapapneu;
- Periodic Limb Movement Disorder: onrustige/schoppende en schokkende benen;
- Restless Legs: rusteloze benen.
Het multidisciplinaire team van het Slaapcentrum SMC bestaat uit longartsen, neurologen, KNO-artsen, verpleegkundig specialist en longverpleegkundige. De diagnose wordt gesteld met de volgende onderzoeken:
- Polygrafie: vindt thuis plaats;
- Polysomnografie: vindt in het ziekenhuis plaats.
Behandelingen zijn afhankelijk van de ernst van slaapapneu:
- MRA: mandibulair repositie apparaat. Het is een beugel die voor u op maat gemaakt wordt om tijdens het slapen te kunnen dragen. Het houdt de onderkaak in een vooruitgeschoven positie om de ruimte achter de tong te vergroten en het zachte weefsel en spieren van uw bovenste luchtweg in een goede positie te houden. Dit vermindert trillingen en voorkomt dat uw luchtweg afgesloten raakt.
- CPAP-therapie: Continuous Positive Airway Pressure. Een CPAP houdt door middel van een continue luchtstroom de bovenste luchtwegen open tijdens de slaap.
- Positie trainer is een apparaat om positie gebonden slaap apneu te behandelen.
Team Slaapcentrum:
- Mw. M. Bouwhuis, longverpleegkundige
- Dhr. M. Grijseels, KNO-arts
- Dhr. R. Hemmes, neuroloog
- Mw. F. Kloppenburg-Wolken, verpleegkundig specialist
- Dhr. R. Maat, KNO-arts
- Mw. A. Oekeneva, longarts
- Mw. P. Vlieg-Scholten, neuroloog
- Mw. L. Wilhelmus-Hoek, longarts
We werken nauw samen met de volgende afdelingen
-
Interne geneeskunde
De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met het voorkomen, diagnosticeren (herkennen en benoemen) en behandelen van ziekten van de inwendige organen.
-
Heelkunde (chirurgie)
De afdeling Heelkunde (chirurgie) houdt zich bezig met operatieve en niet-operatieve ingrepen. De chirurgen worden bijgestaan door een vast team van medewerkers.
-
Oncologie
De afdeling Oncologie biedt mensen met kanker behandeling, zorg, informatie en begeleiding. Met een team van artsen, specialistisch verpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen.
-
Radiologie
De afdeling Radiologie houdt zich bezig met het maken van beelden van het lichaam om goede diagnoses te stellen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken zoals een röntgenfoto of een MRI-scan
-
Medisch Maatschappelijk Werk
De afdeling medisch maatschappelijk houdt zich bezig met het (maatschappelijk) herstel na een ingrijpende ziekte of behandeling. Het maakt onderdeel uit van de afdeling Revalidatie.
-
Revalidatie
De afdeling Revalidatie helpt u bij het herstellen van klachten, of het leren omgaan met beperkingen. Zodat u weer snel goed kunt functioneren in het dagelijkse leven.
Locaties
Spreekuren worden gehouden in het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg en op onze buitenlocaties.
-
Gezondheidscentrum De Veltstroom Coevorden
- Burgemeester Feithsingel 2
- 7742 BP Coevorden
- Tel: 0524 - 526000
-
Saxenburgh Polikliniek Ommen
- Chevalleraustraat 4
- 7731 EE Ommen
- Tel: 0523 - 276 000
-
Saxenburgh Polikliniek Westerhaar
- Hoofdweg 132 c
- 7676 AJ Westerhaar-Vriezenveensewijk
- Tel: 0523 - 276 000
-
Kinderpoli Saxenburgh Groei
- Jan Weitkamplaan 4a
- 7772 SE Hardenberg
- Tel: 0523 - 276380
Ons team
-
Dhr. B.W. (Alwin) Bouter
Longarts
-
Mevr. A.M. (Aigul) Oekeneva
Longarts
-
Mevr. M. (Maureen) Berenst
Verpleegkundig specialist
-
Dhr. J.W. (Jordy) Kerkhoff
Longarts
Longarts Alwin Bouter vertelt over zijn werk
Fijn dat ik iets mag vertellen over mijn werk als longarts! Ik ben Alwin Bouter, 45 jaar en woonachtig in Hoogenweg. Inmiddels ben ik bijna tien jaar met veel plezier aan het werk als longarts in het Saxenburgh Medisch Centrum. Mijn opleiding tot longarts volgde ik in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Longgeneeskunde is een praktisch vak waarin het klinisch redeneren en puzzelen naar een oplossing voor klachten goed samengaat met het verrichten van praktische handelingen. Denk hierbij aan scopieën en het plaatsen van drains.