- Onze zorg
- Afdelingen ziekenhuis
- Urologie
Urologie
-
- Meer...
- Downloads en links
- Nieuws en verhalen
Welkom bij Urologie
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met klachten of aandoeningen aan de urinewegen, nieren of geslachtsorganen. Op die momenten kunt u terecht bij de afdeling Urologie. Dit specialisme houdt zich namelijk bezig met de behandeling van ziekten van de nieren, urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen.
Onze afdeling bestaat uit vijf vakkundige urologen die ook werkzaam zijn binnen Treant Zorggroep (Emmen, Hoogeveen of Stadskanaal). Zij worden ondersteund een physician assistant, vier verpleegkundigen, één continentieverpleegkundige, twee urologisch-oncologisch verpleegkundigen, één doktersassistente en twee medisch secretaresses. Zij zorgen ervoor dat u altijd kunt vertrouwen op de beste zorg.
Polikliniek en verpleegafdeling
Voor afspraken en het spreekuur kunt u terecht bij onze polikliniek. Urologen en medewerkers ontvangen u hier voor het bespreken van alle vragen en klachten. Naast de reguliere spreekuren hebben we ook een spreekuur voor vrouwelijke patiënten met incontinentieklachten en problemen met de bekkenbodem. We werken hierbij samen met de gynaecoloog, de (incontinentie)verpleegkundige en de fysiotherapeut.
Verpleegafdeling
Wanneer u geopereerd moet worden, dan wordt u opgevangen op de verpleegafdeling Urologie. Met verschillende disciplines werken we hier samen om u te omringen met de beste zorg, maar ook met een fijn verblijf. Dat gebeurt door een goede wisselwerking tussen artsen, verpleegkundigen, roomservicemedewerkers en afdelingssecretaresses.
Aandoeningen
Urologie is een vakgebied met veel verschillende specialismen. Dat betekent dat iedere uroloog is gespecialiseerd in bepaalde aandoeningen. Zo kunt u bij Saxenburgh terecht voor:
- Afwijkingen aan de nier of urineleiders, zoals vernauwingen van de urineleider, nier- of urineleiderstenen of aangeboren afwijkingen van de nieren.
- Kwaadaardige tumoren van de blaas, prostaat, nier, testis en/of penis.
- Afwijkingen van de urineblaas, zoals divertikels, stenen of aangeboren afwijkingen. Incontinentieklachten bij de vrouw zijn ook een aandachtsgebied van de uroloog.
- Afwijkingen van de plasbuis of prostaat, zoals een goedaardige vergroting van de prostaat, vernauwingen van de plasbuis of infecties.
- Afwijkingen van de penis bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen, vernauwde voorhuid, kromstand in erectie of erectieproblemen.
- Afwijkingen van de testikel, bijbal en zaadleider, zoals ontstekingen en goedaardige tumoren (waterbreuk, cyste). Ook de mannelijke onvruchtbaarheid behoort hiertoe.
- Kinderurologie
Onderzoeken
De uroloog bespreekt samen met u de klachten die u heeft en voert daarbij vaak aanvullend (lichamelijk) onderzoek uit. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
- Kijkonderzoeken van de blaas of plasbuis
- Prostaatbiopsie
Behandelingen
De afdeling Urologie behandelt zowel kinderen als volwassenen. Ook mannen die problemen hebben met de vruchtbaarheid, impotent zijn of (aangeboren) afwijkingen hebben aan de geslachtsorganen zijn hier aan het goede adres. De uroloog voert zowel niet-operatieve als operatieve behandelingen uit. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
- Sterilisatie
- Besnijdenis
- Wisselen van catheter
- Blaasbiopsie
We werken veel samen met de volgende afdelingen
-
Oncologie
De afdeling Oncologie biedt mensen met kanker behandeling, zorg, informatie en begeleiding. Met een team van artsen, specialistisch verpleegkundigen en oncologieverpleegkundigen.
-
Heelkunde (chirurgie)
De afdeling Heelkunde (chirurgie) houdt zich bezig met operatieve en niet-operatieve ingrepen. De chirurgen worden bijgestaan door een vast team van medewerkers.
-
Medische psychologie
De afdeling Medische Psychologie helpt u bij psychische klachten als gevolg van een ernstige ziekte of aandoening. Denk bijvoorbeeld aan klachten als onrust, angst of somberheid.
-
Radiologie
De afdeling Radiologie houdt zich bezig met het maken van beelden van het lichaam om goede diagnoses te stellen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken zoals een röntgenfoto of een MRI-scan
-
Revalidatie
De afdeling Revalidatie helpt u bij het herstellen van klachten, of het leren omgaan met beperkingen. Zodat u weer snel goed kunt functioneren in het dagelijkse leven.
De operatie van Freek in het Saxenburgh Medisch Centrum
Bekijk welke stappen Freek doorloopt voor en tijdens zijn operatie in het ziekenhuis.
Operatievoorlichting tieners
Voor tieners is er een boek ontwikkeld waarin de stappen voor een operatie worden uitgelegd.
Downloads en links
Folders
-
Besnijdenis kind
Download folder
-
Kijkoperatie van van de urineleiders en het nierbekken (Ureterorenoscopie)
Download folder
-
Niet ingedaalde testikel/zaadbal
Download folder
-
Sterilisatie bij de man (vasectomie)
Download folder
-
Transurethrale resectie van de blaas (TUR B)
Download folder
-
Transurethrale resectie van de prostaat (TUR P)
Download folder